Bahan-bahan:
- Sedikit minyak
- 1 bawang merah kecil, dikupas dan dipotong kecil-kecil
- 1 lobak kecil, dibuang kulit dan disagat.
- 1 epal kecil (atau 1/2 epal besar), dikupas dan disagat.
- Sedikit daun saderi
- Air
- 1 biji tomato, dipotong kecil-kecil
- Sedikit daging kisar (ikut selera anda)
- 1 ulas bawang putih, dikupas dan dipotong kecil-kecil
- Sedikit spageti (pakai baby pasta)
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah, lobak, daun saderi, epal, dan tomato lebih kurang 2-3 minit. Ketepikan dan kisar.
- Tumis bawang putih sebentar dan masukkan daging kisar. Biar ia masak keperangan dan pastikan daging tidak berwarna merah.
- Tuangkan bahan kisaran sebentar tadi ke atas daging. Tambah air dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga mendidih.
- Sementara itu bolehlah sediakan spageti. Terpulanglah berapa banyak spageti yang nak digunakan. Mungkin segenggam kecil batang spageti itu cukup. Didihkan sehingga spageti menjadi lembut.
- Buangkan air dari didihan spageti yang telah lembut. Potong spageti kecil-kecil untuk diberi kepada anak yang sudah banyak gigi dan pandai mengunyah.
- Campurkan sos daging sebentar tadi dengan spageti.Biarkan ia sejuk sedikit dan bolehlah diberikan pada bayi yang pandai mengunyah!
- Jika anak masih mempunyai sedikit gigi dan tidak beberapa mahir mengunyah, kisar spageti yang telah siap tadi. Siap!
No comments:
Post a Comment