Tuesday, December 23, 2014

Resepi Bayi (10 Bulan keatas) : Sphagetti Daging

Bahan-bahan:
  1. Sedikit minyak
  2. 1 bawang merah kecil, dikupas dan dipotong kecil-kecil
  3. 1 lobak kecil, dibuang kulit dan disagat.
  4. 1 epal kecil (atau 1/2 epal besar), dikupas dan disagat.
  5. Sedikit daun saderi
  6. Air
  7. 1 biji tomato, dipotong kecil-kecil
  8. Sedikit daging kisar (ikut selera anda)
  9. 1 ulas bawang putih, dikupas dan dipotong kecil-kecil
  10. Sedikit spageti (pakai baby pasta)
Cara memasak:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang merah, lobak, daun saderi, epal, dan tomato lebih kurang 2-3 minit. Ketepikan dan kisar.
  • Tumis bawang putih sebentar dan masukkan daging kisar. Biar ia masak keperangan dan pastikan daging tidak berwarna merah.
  • Tuangkan bahan kisaran sebentar tadi ke atas daging. Tambah air dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga mendidih.
  • Sementara itu bolehlah sediakan spageti. Terpulanglah berapa banyak spageti yang nak digunakan. Mungkin segenggam kecil batang spageti itu cukup. Didihkan sehingga spageti menjadi lembut.
  • Buangkan air dari didihan spageti yang telah lembut. Potong spageti kecil-kecil untuk diberi kepada anak yang sudah banyak gigi dan pandai mengunyah.
  • Campurkan sos daging sebentar tadi dengan spageti.Biarkan ia sejuk sedikit dan bolehlah diberikan pada bayi yang pandai mengunyah! :D
  • Jika anak masih mempunyai sedikit gigi dan tidak beberapa mahir mengunyah, kisar spageti yang telah siap tadi. Siap!

No comments:

Post a Comment