Tuesday, December 23, 2014

Resepi Bayi (18 Bulan ke atas) : wadai kepeng (bubur tepung pulut)

Bahan-bahannya ( tepungnya)

1 cawan tepung pulut.
secubit garam
air secukupnya.

Caranya :

masukkan tepung pulut dan secubit garam ke dalam satu bekas.
masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan ~ guna tangan sahaja.
adunan mesti diuli hingga jadi doh ~ kalau x melekat dah kat tangan kira ok la tu...
pastu bulatkan kecik² dan picit kat tengah ~ mcm mangkuk bentuknya.~asingkn 2 bahagian warnakn ikut warna kegemaran anda

Untuk Bahan kuahnya pula :

1/2 ketul gula melaka/ gula merah pun boleh. ( kalau gula merah..masakkan dulu, kemudian tapis)
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
sedikit gula ~ bole ditambah kalau nak lagi manis
sedikit garam

Caranya :

Masukkan gula melaka, santan, sedikit garam ke dalam periuk.
masukkan daun pandan ~ simpulkan
panaskan ~ buka api perlahan
agak panas ( jgn sampai mendidih ) masukkan tepung pulut yang sudah siap dibentuk tadi.
tunggu hingga tepung tadi terapung, bila terapung tepung pulutnya, ini menandakan wadainya sudah masak.~ api perlahan
Biar hingga mendidih dan jaga jangan sampai pecah minyak ~ nanti x sedap...



Photo: Resepi Bayi (18 Bulan ke atas) : wadai kepeng (bubur tepung pulut)

Bahan-bahannya ( tepungnya)

1 cawan tepung pulut.
secubit garam
air secukupnya.

Caranya :

masukkan tepung pulut dan secubit garam ke dalam satu bekas.
masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan ~ guna tangan sahaja.
adunan mesti diuli hingga jadi doh ~ kalau x melekat dah kat tangan kira ok la tu...
pastu bulatkan kecik² dan picit kat tengah ~ mcm mangkuk bentuknya.~asingkn 2 bahagian warnakn ikut warna kegemaran anda

Untuk Bahan kuahnya pula :

1/2 ketul gula melaka/ gula merah pun boleh. ( kalau gula merah..masakkan dulu, kemudian tapis)
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan
sedikit gula ~ bole ditambah kalau nak lagi manis
sedikit garam

Caranya :

Masukkan gula melaka, santan, sedikit garam ke dalam periuk.
masukkan daun pandan ~ simpulkan
panaskan ~ buka api perlahan
agak panas ( jgn sampai mendidih ) masukkan tepung pulut yang sudah siap dibentuk tadi.
tunggu hingga tepung tadi terapung, bila terapung tepung pulutnya, ini menandakan wadainya sudah masak.~ api perlahan
Biar hingga mendidih dan jaga jangan sampai pecah minyak ~ nanti x sedap...

No comments:

Post a Comment