Tuesday, December 23, 2014

Resepi Puding Pandan Strawberi (Umur : 24 bulan ke atas)

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar seberat 20 gram
4 keping roti Gardenia
20 biji strawberi - kisar tanpa air
5 cawan air
250 ml susu cair
1 1/2 cawan susu pekat - terpulang ikut kemanisan yang dikehendaki, boleh kurangkan atau lebihkan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pandan emulco
sedikit strawberi emulco
1 sudu teh perasa pandan

Cara:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga agar-agar larut.
2. Satukan roti gardenia bersama susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan kisar hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk berisi agar-agar yang dimasak tadi dan didihkan sehingga mendidih.
4. Ambil 2/3 daripada bahan tadi dan masukkan dalam sebuah bekas. Tambahkan emulco pandan dan perasa pandan. Tapis dan kemudian masukkan dalam acuan pilihan dan sejukkan.
5. Selebihnya, 1/3 bahan tadi campurkan dengan strawberi kisar dan emulco strawberi. Tapis dan kemudian sudukan perlahan-lahan di atas puding perasa pandan.
5. Sejukkan sebelum dinikmati.


Photo: Resepi Puding Pandan Strawberi
Umur : 24 bulan ke atas

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar seberat 20 gram
4 keping roti Gardenia
20 biji strawberi - kisar tanpa air
5 cawan air 
250 ml susu cair
1 1/2 cawan susu pekat - terpulang ikut kemanisan yang dikehendaki, boleh kurangkan atau lebihkan
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pandan emulco
sedikit strawberi emulco
1 sudu teh perasa pandan 

Cara:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga agar-agar larut.
2. Satukan roti gardenia bersama susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan kisar hingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk berisi agar-agar yang dimasak tadi dan didihkan sehingga mendidih.
4. Ambil 2/3 daripada bahan tadi dan masukkan dalam sebuah bekas. Tambahkan emulco pandan dan perasa pandan. Tapis dan kemudian masukkan dalam acuan pilihan dan sejukkan.
5. Selebihnya, 1/3 bahan tadi campurkan dengan strawberi kisar dan emulco strawberi. Tapis dan kemudian sudukan perlahan-lahan di atas puding perasa pandan.
5. Sejukkan sebelum dinikmati.

No comments:

Post a Comment