Bahan-bahan:
- Sedikit ayam
- 1 bay leaf yang digunting kecil-kecil
- Sedikit hirisan daun parsley
- Sedikit mentega
- 1 sudu besar tepung
- 1/3 cawan jagung (jagung tin/jagung beku)
- Nasi
- Rebus ayam bersama bay leaf dan hirisan daun parsley sehingga ayam lembut dan masak.
- Asingkan ayam dari tulangnya. Koyak/potong ayam kecil-kecil dan letak ke tepi. Jangan buang air rebusan tadi.
- Cairkan mentega, masukkan tepung dan kacau lebih kurang selama 1 minit. Memang akan berketul, jadi jangan risau ye.
- Masukkan air rebusan sebentar tadi dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan jagung dan biar ia masak beberapa minit.
- Masukkan ayam tadi dan nasi.
- Tunggu sejuk sebentar dan boleh dihidangkan pada bayi yang pandai mengunyah. Bagi bayi yang masih belum mahir mengunyah kerana kekurangan gigi, sila kisar makanan tersebut menjadi puri.
No comments:
Post a Comment