Bahan-bahan:
50g barli
40g isi jagung
30g kacang hitam
30g kacang merah
500ml susu ibu/susu formula
100ml air
1 helai daun pandan/disimpul
Gula ( Jika perlu )
Cara-cara:
1. Masukkan susu ibu/susu formula bersama air dan daun pandan yang telah disimpul ke dalam periuk
2. Kacau seketika kemudian masukkan barli, kacang merah dan kacang hitam
3. Biarkan direneh sehingga semuanya kembang
4. Setelah mendidih, masukkan isi jagung dan perasakan dengan gula secukup rasa
5. Apabila bubur sudah mesra, angkat biarkan sejuk sebelum dihidangkan pada bayi
Tip: Jika suka boleh tambahkan sedikit sagu ke dalam bubur untuk memekatkan bubur barli dan rasa lebih enak.
50g barli
40g isi jagung
30g kacang hitam
30g kacang merah
500ml susu ibu/susu formula
100ml air
1 helai daun pandan/disimpul
Gula ( Jika perlu )
Cara-cara:
1. Masukkan susu ibu/susu formula bersama air dan daun pandan yang telah disimpul ke dalam periuk
2. Kacau seketika kemudian masukkan barli, kacang merah dan kacang hitam
3. Biarkan direneh sehingga semuanya kembang
4. Setelah mendidih, masukkan isi jagung dan perasakan dengan gula secukup rasa
5. Apabila bubur sudah mesra, angkat biarkan sejuk sebelum dihidangkan pada bayi
Tip: Jika suka boleh tambahkan sedikit sagu ke dalam bubur untuk memekatkan bubur barli dan rasa lebih enak.
No comments:
Post a Comment